Koen Leeflang – Festo

Koen Leeflang is specialist Energy Solutions bij Festo. Als ISO11011-auditor is hij gespecialiseerd in het maken van een blauwdruk van complete persluchtsystemen, die als uitgangspunt voor optimalisatie dienen.

Keuzestress in aandrijftechnologie
De engineer van tegenwoordig heeft het niet gemakkelijk. Niet dat hij of zij geen kennis van zaken zou hebben op het vlak van pneumatische- en elektrische aandrijvingen. maar het speelveld verschuift voortdurend.

Goedkoopste optie?
Wet- en regelgeving, wensen van eindgebruikers, omgeving, veiligheid en eenvoudigere technologie – het bepalen van de meest efficiënte aandrijving wordt er niet simpeler op. Op het eerste gezicht lijken pneumatische cilinders en ventielen nog steeds de goedkoopste optie. Maar dat is wel afhankelijk van hoe een eindgebruiker zijn persluchtsysteem heeft opgezet en of dit gehele proces van compressor, drogers, filters, leidingwerk wel efficiënt functioneert. Een slecht systeem geeft een hogere prijs per Nm3 perslucht.

Van keuzestress naar rust
Zou een servo- of stappenmotor dan de beste eindpapieren hebben? Qua investering technisch ligt de prijs hoger, maar de verbruikskosten weer lager. In deze workshop zetten we kort en krachtig met praktische voorbeelden de zaken uiteen zodat keuzestress tot het verleden behoort, dat brengt rust in uw aandrijving!