Geurt van Bennekom – Eaton
Geurt van Bennekom is een ervaren specialist in de industrie en machinebouw en al sinds 2008 werkzaam als product manager van het industriële productenpakket bij Eaton Industries B.V. (ook bekend als Eaton Moeller). Geurt heeft ruime internationale praktijkervaring opgedaan voor hij bij Eaton in dienst kwam. Zijn 10 jaar ervaring als automatiseringsspecialist en zijn ruime 10+ jaar ervaring als product manager bij Eaton, in combinatie met zijn sinds 2006 opgedane kennis in zijn rol als docent automatiserings- en besturingstechniek bij het ROVC, maken van Geurt één van Eaton’s ervaren product managers in het industriële segment. Geurt staat binnen en buiten Eaton bekend als auteur van handboeken & blogs, als kennispartner, docent, gastspreker en industriële specialist.

Meest recente blog: Eco-Design richtlijn als concurrentievoordeel | Industrievandaag
LinkedInhttps://nl.linkedin.com/in/geurtvanbennekom

Drive classificaties en energie-efficiëntere IE3/IE4-motoren in de nieuwe ErP Eco-Design richtlijn (EU) 2019/1781
Het gebruik van IE3- en IE4-motoren zal binnenkort standaard worden. In 2 fasen – 1 juli 2021 en 1 juli 2023 – zal het gebruik van IE3- en IE4-motoren in bepaalde vermogens en uitvoeringen verplicht worden. Daarnaast is ook het toepassingsgebied van de ErP-richtlijn uitgebreid en zijn hier voor het eerst ook frequentieregelaars opgenomen met nieuwe energie-efficiëntie classificaties. 

In de presentatie gaan we in op de reden van deze richtlijn waarin de energie-efficiëntie als hoofddoel staat. We kijken waar motoren en frequentieregelaars aan moeten voldoen en wat een Power Drive System (PDS) is. Ook gaan we in op de invloed die dit heeft op de hardware van de motoraansturing. Toeleveranciers van componenten zullen ook data beschikbaar moeten stellen zodat energie-efficiëntere machines gebouwd kunnen worden.

Hoewel de richtlijnen een verplichting zijn en misschien kostenverhogend kunnen werken kan het ook kansen bieden. Aangezien klanten vóór de aankoop een goed inzicht krijgen in het energieverbruik van de aan te schaffen machine, kunnen ze zo beter de jaarlijkse energiekosten van een machine inschatten. Dit kan zomaar doorslaggevend zijn in de keuze voor een bepaalde leverancier.