René Bos – TTMS “Het liefst ben ik bij klanten over de vloer. Om daar door de juiste vragen te stellen te bekijken hoe TT&MS kan bijdragen aan het oplossen van technische barrières. Ik zeg weleens: ‘Alles waar een stekker aan zit, moet getest worden’. Want alleen als je weet wat een product werkelijk presteert, kun je het verbeteren. Zo leer ik elke dag iets nieuws! En ja, mede door een dosis gezonde nieuwsgierigheid word ik daar heel blij van.” René wordt ook blij van racefietsen en whisky drinken. “Niet op dezelfde dag hoor, dat is niet zo’n beste combinatie.”

Is uw ontwerp bestand tegen netvervuiling, harmonische vervorming en een slechte ‘powerfactor’?

Spanningsvariaties, harmonische vervormingen en een slechte powerfactor vervuilen het spanningsnet steeds sterker. De netbeheerder hanteert bepaalde kwaliteitsnormen en ook voor de aangesloten apparatuur bestaan normen. Maar zijn deze normen nog toereikend voor het huidige net?

We hebben bijvoorbeeld steeds vaker te maken met geschakelde voedingen, prachtige frequentieregelingen voor motoren en LED-voorschakelapparatuur voor verlichting. Bleef de harmonische vervorming (THD) in het verleden beperkt tot een paar procent, nu loopt dit op tot 8% en meer. Dit heeft te maken met nieuwe (zuinige) elektronica. Maar wel elektronica met meer verstoring op het net.De gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld oververhitting in elektromotoren, onverklaarbare vibraties en het afschakelen van beveiligingsautomaten. Maar ook storingen in data kabels waardoor bijvoorbeeld video wegvalt. Wat voor gevolgen heeft dit voor uw ontwerp?

Om de betrouwbaarheid van uw product te kunnen garanderen, is het dan ook aan te bevelen om uw ontwerp/product in een zo vroeg mogelijk stadium zo breed mogelijk te testen. Maar hoe voeren je een betrouwbare en representatieve test uit? Laat u informeren over de vervuiling op het net en mogelijke testoplossingen voor uw ontwerp.